
Kortet viser de marknavne, som eksisterede i 1681. De fleste navne havde været brugt i århundreder, men gik ud af brug efter landboreformerne i slutningen af1700-tallet. Enkelte eksisterer dog stadig som sted-, vej- eller ejendomsnavne.
(Tegning udarbejdet af Kresten Tommerup)

Sådan så nogle af de svenske soldater ud, der forsøgte at erobre Danmark i 1600-tallet. Det var sådanne soldater, der ”levede af landet”, d.v.s. at de under besættelsen røvede og plyndrede stort set alt fra de lokale landsbybeboere.
Men de gamle marknavne (også kaldet ”åsenavne”), som jo heldigvis er blevet bevaret fordi de blev skrevet ned i den såkaldte matrikel i 1681 kan give os nogle idéer til hvordan, der har set ud i Mørdrups omegn frem til nyere tid, d.v.s. før 1700-tallet, hvor store reformer ændrede byen og landskabet.
Som det vil kunne ses af kortillustrationen, var agrene (markerne) delt op i tre forskellige vange. Denne inddeling var helt almindelig for de fleste

Gadekæret var vigtigt for landsbyen og egentlig det ældste der er tilbage i landsbyen. Det var vigtigt fordi det delsvar vandingssted for byens dyr, dels ofte vaskeplads, men ikke mindst vandressource i tilfælde af ildebrand. Men også hjulmanden og smeden havde brug for vand, så derfor var der altid et gadekær i enhver landsby. (Foto fra ca.1950).
sjællandske landsbyer. Jorderne i de tre vange blev så dyrket forskelligt fra år til år. Det foregik typisk således, at det første år havde man rug, næste år byg og det tredje år lå markerne brak eller som man sagde ”i fælled”. Med dette ”trevangsbrug” sikrede man sig, at jorderne ikke blev udpinte.

Den ældgamle konstruktion hedder en hjulplov – den afløste i tidlig vikingetid arden, som egentlig blot var en tyk kæp, der blev trukket gennem jorden. Ulempen ved hjulploven var, at den var tung at trække – der skulle 8 okser eller 4-6 hestefor at trække ploven gennem lerjord. Først i løbet af 1800-tallets førstehalvdel trængte den langt bedre og lettere svingplov igennem og blev til stor nytte for landmændene.
De mange år med krige mod svenskerne, der i 1600-tallet fik stormagtsdrømme, fik katastrofale følger for bønderne i Nordsjælland i almindelighed og for bønderne i Mørdrup i særdeleshed.