Halfdan Rasmussens tid i Saunte

Villa “Skovbrynet” som Halfdan Rasmussen købte i 1954. Her – lige op ad Hornbæk Plantage – fik Halfdan Rasmussen inspiration til sine mange digte og “tossede” rim.
(Foto ca 1960)

af Kjeld Damgaard
Halfdan Rasmussen blev født på Christianshavn  i 1915 som søn af en chauffør og en hjemmegående moder. (Død 2002). Hans politiske ståsted var klart venstreorienteret. I hans unge år endda temmelig langt ude til venstre – præget af den barndom, der bød på magre kår. Hans humanistiske sindelag spillede dog en væsentlig rolle hele livet igennem.
Hans genrer var således både det alvorlige og det sjove. Om det skrev han selv:
Jeg skriver sjove digte.
Jeg skriver også triste.
De første læser andre folk.
Selv læser jeg de sidste.
Der var således ikke meget der tegnede til, at han skulle blive en borger tæt ved det mondæne Hornbæk, hvis man ser bort fra et kortere ophold på Den Internationale Højskole i Helsingør.

Men det skete altså – i ægteskabet med Ester Nagel (fra 1943-73), der i øvrigt var forfatter og bl.a. skrev en satirisk fabel “Lille-Ost og hans bedrifter” i 1955 som et opgør med Karen Blixen og hendes kvindesyn.

Halfdan Rasmussen fotograferet omkring 1960.

Parret flyttede til Hornbæk og boede i en kort periode i en nybygget lejlighed på Brünnichesvej (tæt ved vandtårnet).
Halfdan Rasmussen havde indtil 1954 et job som redaktør af  magasinet “Hvedekorn”, som var et sted hvor nye skrivetalenter kunne få et forum – bl.a. debuterede Klaus Rifbjerg her. Gode venner for livet.
Men i 1954 købte parret Villa Skovbrynet i Saunte (Tycho Jessens Vej 16). På dette tidspunkt havde han tjent ganske godt på sine udgivelser. Det gik ham ganske godt – og på trods af sit sindelag, blev han grund- og husejer.
Stedet var tæt op ad Hornbæk Plantage – dengang et hus, der kun havde ganske få naboer.
Her voksede parrets to børn op: Iben (f. 1945 – kendt som Itsi-Bitsi i Eik Skaløs berømte hippie-sang, senere tillige filmatiseret, Eik og Iben var kærester) og Tom (musiker) – og det fortælles, at Halfdan Rasmussen blev temmelig meget inspireret af børnene og deres liv. Det fortælles også, at børnene, der jo gik i Hornbæk Skole, hver dag fik et lille rim med i madkassen. Disse “tossede” rim blev bl.a. til digte i den række af udgivelser, som udkom under navnet “Tosserier”.
Men tilbage til huset “Villa Skovbrynet”. I huset med skoven som baggrund fik han inspiration til sine skriverier, der foruden digte også omfattede rejsebøger, rim og børnebøger samt sine erindringer.
Halfdan Rasmussen døde i 2002 og blev begravet på Hellebæk Kirkegård – han boede således næsten i 50 år i Hornbæk-Saunte-området.


Rev. 20.03.2021