Kongevejen mellem Hørsholm og Helsingør
af Kjeld Damgaard

Strækningen mellem Usserød og Jellebro lige syd for Niverød er markeret på dette kort. Kun den sydligste del af den gamle Kongevej eksisterer endnu.

Strækningen mellem Usserød og Jellebro lige syd for Niverød er markeret på dette kort. Kun den sydligste del af den gamle Kongevej eksisterer endnu.
Alfarveje, hærveje og kongeveje

Den gamle Kongevejs tracé er markeret med rød farve. På strækningen mellem Niverød og Kvistgaard er der ikke nogle rester af den oprindelige vej, men i Munkegaarde Hegn, der ses øverst på dette kort fra 1968, er den gamle vej stadig i brug som skovvej. Med gult er markeret den nuværende Kongevej, Den bløde kurve ved Kelleris Hegn var dog oprindelig mere et regulært knæk på vejen.

Fra Munkegaarde Hegn gik den gamle Kongevej ad flere endnu eksisterende veje mod Helsingør: Krogenbergvej gennem Nyrup landsby, ad Gurreholmvej, ad skovvejen gennem Nyrup Hegn og videre ad nuværende Gurrevej mod Helsingør.
Den nye Kongevej blev lagt lidt mere vestligt end oprindelig tænkt for at undgå moseområdet (Rolighedsmoserne) vest for Mørdrup. De røde linje angiver den gamle Kongevejs forløb ad nuværende Gurrevej, Bjarkesvej og Rolfsvej. Marienlyst Slot var egentlig endestationen for Kongevejen, men man kunne også fortsatte til Kronborg ad nuværende Allégade og Kronborgvej.
Som det ses, sluttede den nye Kongevej ikke ved Kronborg, men derimod ved købstadens byport mod syd, Svingelport.
Rejsen starter i Hørsholm
Vor ”rejse” starter sydligst i det gamle Frederiksborg Amt, nemlig ved det for længst forsvundne Hørsholm Slot skønt strækningen fra Hørsholm Slot til Brønsholm jo egentlig er en del af Kongevejen mellem Hørsholm og Fredensborg.

Hirschholm Slot i sin storhedstid – et imponerende slot, der havde hentet inspiration fra Versailles Slottet i Frankrig. Ærgerligt, at det er væk…
Her lå Hørsholm Klædefabrik – grundlagt i 1842 – med bygninger, der strakte sig helt bagud til Kammerraadens Vej. Kun huset i Hovedgaden står tilbage – resten er nedrevet, og på arealet ligger nu Trommen m.v. Op imod 200 mennesker var beskæftiget på klædefabrikken med fremstilling af klædevarer til både damer og herrer. Fabrikken satte også på anden måde sit præg på egnen. Man lod bygge et stort antal boliger til de ansatte arbejdere. Flere af disse gamle arbejderboliger kan endnu ses langs Usserød Kongevej, men er efter fabrikkens lukning i 1976 solgt til private.

Den oprindelige Christinedals Kro er i nyere tid kendt under navnet Amsterdam Kro, Den lå der, hvor nu Kongevejscentret ligger på nuv. Usserød Kongevej.
En af de smukkest beliggende fabrikker må være Usserød Militære Klædefabrik. Med de hvide bygninger, der spejler sig i mølledammen foran, er det svært at forestille sig, at her arbejdede engang mange hund-rede voksne og ligeså mange børn! Det var Usserød Aa, som afgjorde fabrikkens oprindelige

Usserød Bryggeri fotograferet omkring 1912. I nyere tid producerede bryggeriet både øl og sodavand, som blev solgt via salgsvogne i omegnen.

Usserød Sygehus fotograferet omkring 1938. De ældste bygninger på dette sted er fra 1897. Tidligere lå sygehuset nede i selve Usserød, hvoraf noget af den gamle landsby ses øverst til venstre. Kongevejen med den såkaldte ”Doktorbakke” ses midt i billedet.
placering. Det skete i 1791 på det sted, hvor fabrikken endnu ligger. Senere opførtes også en fabriksbygning på den anden side af Kongevejen, men den forsvandt i 1920’erne. Fabrikkens mange ansatte betød, at Usserød voksede til en hel lille by, med mange arbejderboliger, købmandshandel, bryggeri o.s.v. Fabrikken lukkede i 1981 – og derefter overtog elektronikvirksomheden ”Søren T. Lyngsø” bygningerne. I nyere tid har flere forskellige virksomheder kontorer i bygningerne. Lidt længere fremme kan man endnu se rester af det tidligere Usserød Bryggeri, som blev grundlagt i 1859 og som i flere generationer blev drevet af familie Christensen.
Brønsholm

Brønsholm Landsby er i dag kun en skygge af, hvad den engang var. Her ses bygaden omkring 1950, malt af Th.Ulrichsen. Bygaden er en sidevej til Kongevejen.
Nu går turen videre nordpå forbi de store udstykninger på Brønsholms jorder – her ligger i hundredvis af huse, hvis beboere tror, de bor i Kokkedal, men som altså reelt bor i Brønsholm. Efter bebyggelsen går vejen forbi Vejenbrød og ned i Nivaa-dalen, hvor Nivaaen passeres over den flotte Jellebro, der blev bygget i 1787. Endnu ses Christian VII’s navnetræk på broens sider.

Niverød kro blev flyttet til Niverød fra Nivaa allerede før den nye Kongevej blev anlagt. Den fik da navnet Niverød Kro. Nederst i billedet ses et skråt beliggende hus – det er det oprindelige bomhus, der måske også er opført før den nye Kongevejs anlæggelse – det kunne forklare den skæve beliggenhed.

Det var bl.a. bygningen af denne bro over Nivaaen, som i 1780’erne førte til det såkaldte bondeoprør, hvor bønderne nægtede at udføre det tvungne vejarbejde i forbindelse med anlæggelsen af Kongevejen. Bønderne i det daværende Hørsholm Alt måtte trods protesterne dog alligevel udføre i alt 41.165 arbejdsdage og køre 5.792 vognlæs, hvoraf alene 1.620 med sten og materialer til Jelle Bro.
Dageløkke

Nybogaard fotograferet omkring 1905. Gården var en såkaldt proprietærgård, d.v.s. mindre end et gods eller herregård. Gården har i gennem tiden været ejet af personer ”udenfor bondestanden”, som man kaldte folk, der havde andet erhverv, og som drev landbrug som nebengeschjæft. Landbrugsdriften er imidlertid for længst nedlagt og jorderne udlagt til golfbane – under navnet ”Simons Golf”.

Dageløkke Mølle fotograferet i 1952 – få år før den blev nedrevet. Den var bygget i 1869, men mistede allerede omkring 1940 møllevingerne. Det er Kongevejen (på denne strækning nu kaldet Hørsholmvej), man ser i forgrunden – den var indtil omkring 1950 kranset af vejtræer, men de måtte lade livet af hensyn til trafiksikkerheden.
Efter det såkaldte Humlebækkryds, der nu er ombygget til en rundkørsel, går det atter opad til ”Rishøjbakken”. Her ligger i dag en tidligere proprietærgård, der er omdannet til golfcenteret ”Simons Golf”. Gården er imidlertid en af landsbyen Nybos oprindelige gårde. Den flyttede ud til bakken her efter Kongevejens etablering – og blev nat

Thoraasgaard dannede bolig for John Thomson – en foregangsmand indenfor dansk landbrug. Oprindelig lå gården i selve Toelt landsby, men udflyttede til denne placering. Gården er her fotograferet i 1983
urligt kaldt Rishøjgaarden. Senere ændredes navnet til Nybogaard. En af de mest bemærkelsesværdige ejere af gården var lensgreve Ludvig Holstein-Holsteinborg, der senere – i 1870 – blev konsejlspræsident (=statsminister). Han havde i sine unge dage indledt et tæt bekendtskab med Christine Hansen, den lokale møllers datter ved Holsteinsborg – og bekendtskabet fik følger: en lille pige. Da moderen jo ”kun” var møllerdatter, kunne der ikke være tale om giftermål, så i stedet købte lensgreven i 1845 Nybo-gaard og installerede sin veninde og datteren her. Hun blev nu kaldt gårdbestyrer, og lensgreven må jo have været på besøg for at se, hvordan det gik, for året efter var Christine atter gravid. Men igen påtog lensgreven sig faderskabet og holdt både moderen og sognet skadesløst. Senere blev både Christine og lensgreven gift – men ikke med hinanden. Deres fælles børn blev adopteret af Christines nye mand – og Nybogaard atter solgt.
Toelt

Gården ”Qvistgaard” kaldtes senere for ”Kvistgaard Hovedgaard” og var landbrugsmæssig drevet frem til 1983, hvorefter bygningerne en efter en omdannedes til skoleformål. Det er således nu ”Rudolf Steiner Skolen”, der driver stedet
Efter på højre side at have passeret endnu en proprietærgård, Sindshvile, kommer man ad Kongevejen op over Hellegaardsbakken, hvorfra man endnu i dag har en vid udsigt over Øresund. På dette sted passerer man Nyrup Skole, der var folkeskole i perioden 1934-1963, men nu er omdannet til børneinstitution. Overfor skolen lå oprindelig endnu en udflyttergård fra Nyrup, der trods store industribebyggelser, stadig kan fornemmes ved det såkaldte Nyrupkryds. Her lå Nyrup Runding – en rund plads, som skulle markere, at her svinger vejen mod nordøst og går i en ret linje til Helsingør. Her støder Kongevejen fra Frederiksborg (=Hillerød) til – og de to veje forenes til én vej.

Teglværket ved Nyrup havde to navne i sin levetid. Først blev det kaldt ”Sindshvile Teglværk” – efter den gård ved Kvistgaard, hvorpå værket var bygget. Senere fik det navnet ”Gurreholm Teglværk”. Det sidste år værket var i drift, var i sommeren 1939. Bygningerne blev revet ned i 1947. Øverst i billedet ses Nyrup Skole. (Foto fra 1937).
Den senere postdirektør og generalmajor Ernst Frederik von Walthersdorff havde tidligere været generalguvenør i Dansk Vestindien og havde i den forbindelse også aflagt et besøg i Nordamerikas Forenede Stater.

Nykro hedder sådan, fordi stedet indtil 1828 var den ene af tre kroer for de vejfarende ad Kongevejen. Stedet blev lukket af myndighederne p.g.a. umådeholdent drikkeri – men fortsatte i flere år som smugkro. Fra 1860 har ejendommen været ejet af familien Jørgensen, der bl.a. har juletræssalg. (Foto fra 1949)

Aviserne i 1798 var meget anderledes end i dag, men i Adresse-Contoirs Efterretninger fra den 16. november 1798 er den nye postdiligence til Helsingør omtalt i venstre spalte fjerde afsnit. En transkription af teksten lyder: ”I Følge den fra Generalpostamtet under 30 Octbr, d.A. udfærdigede Placat, afgaaer Post-Diligencen til Helsingøer første Gang Søndagen den 18de denne Maaned, Indtegningern skeer paa Kiøbenhavns Helsingøerske og Lollandske Postcontoir til den i Placaten fastsatte Tid.”

Billedet viser ikke Kongevejen, men derimod en kro i nærheden af Philadelphia i USA i 1795. Men det var en stagecoach af denne type, som blev indkøbt til brug på Kongevejen mellem København og Helsingør. Der kunne være 9 passagerer i vognen samt endnu en ved siden af kusken.

Den eneste af de originale milepæle, der står tilbage er denne ved Rørtang.

Annonce, hvori bortforpagtes driften af bomhuset ved Rørtang.
På den næste bakketop passerer man igen en rundkørsel. Bakken hedder Hestens Bakke – og havde før i tiden samme betydning for Helsingør som Valby Bakke havde for København. Når man kom udenfor bakken, så var man virkelig på landet! Omvendt omtalte Tikøb-beboerne ofte uforstående helsingoranere som folk, der aldrig havde været udenfor Hestens Bakke – altså med den betydning, at de folk kun kendte livet i Helsingør By!

Nøjsomheds Teglværks ringovn fotograferet med personale omkring 1900

Kjeldsbjerggaards hovedbygning fotograferet i 1941.
Her starter Stengade – og så er vi i Helsingørs gamle bycentrum – og det er jo en helt anden historie.

Acciseboden ved Svingelport, hvor alle, der passerede ind i byen skulle betale en afgift på varer. Denne specielle skat blev afskaffet i 1850, men huset blev stående helt frem til midten af 1960’erne.

Den Internationale Højskole som den så ud i 1920, kort efter at Peter Manniche havde overtaget den tidligere gård og indrettet den til højskoleformål.

Kongevejen ned mod Helsingør by, ca 1943.
Rev. 07.04.2021