Bøger og hæfter udgivet af Kjeld Damgaard
“Arkitekt Per Christiansen – glimt fra hans liv og virke”
Forfatter: Kjeld Damgaard
Købes i boghandlen eller bestilles hos Kjeld Damgaard: damgaard@tikobkommune.dk
“Mennesker og huse på Kronborg Teglgaard”
“Mennesker og huse i Dalsborg Ejerlav og langs Klostermosevej”
Forfatter: Kjeld Damgaard
“Mennesker og Huse langs Parallelvej og Lindahlstien”
Forfatter: Kjeld Damgaard
“Mennesker og Huse i Rørtang”
“Børnesanatoriet i Boderne”
Bogen fortæller om historien og personerne bag “Børnesanatoriet i Boderne”, og lader de tidligere sanatoriepatienter selv fortælle deres historier – både de gode og de dårlige.
“Mennesker og Huse på Meulenborg”
Hæfte nr 7 i serien om veje eller områder i Snekkersten-området. Hæftet beskriver i detaljer Meulenborg-området fra 1750’erne og til nutiden. Men derudover beskrives også hvordan området så ud før det første Meulenborg opstod. Meulenborg Vandmølle, Meulenborg Teglværk, familien Carøe, hønseriet, hotellet, stubmøllen er blandt de emner hæftet beskriver. Desuden findes i hæftet en oversigt over de meget kedelige begivenheder, der førte til Meulenborgs nedrivning.
“Busserupgaard og Helgavej”
Bestilles hos Kjeld Damgaard: damgaard@tikobkommune.dk
“Espergærde – Mørdrup – Tibberup før og nu”
UDSOLGT
“Mennesker og Huse langs Gydevej, Gydestien, Gratiavej, Grønnegangen og Skovbakkevej”
Hæfte nr 6 i serien om veje eller områder i Snekkersten-området. Hæftet beskriver samtlige huse på vejene i titlen og fortæller om husets arkitekt, husets navn, husets beboere og husets forandringer. Der er også erindringer, fortællinger og beskrivelser af personer og begivenheder på vejen. Og så er der en komplet ejerfortegnelse for samtlige huse – samt mange gamle og nye fotos.
Købes eller bestilles hos Kjeld Damgaard: damgaard@tikobkommune.dk
Mørdrupskolens realklasse 1969-70 – og 40 år efter
“Mennesker og Huse langs Strandvejen i Snekkersten”
Tidligere er i samme serie udsendt en tilsvarende bog om strækningen gennem Skotterup og i begge tilfælde har formålet med udgivelsen at rette op på de utallige fejl, som Politikens Forlag har kolporteret i deres tobindsværk “Strandvejen før og nu” fra 1995. Dette værk blev redigeret af Bo Bramsen, der godt nok havde ladet en række kompetente lokalhistorikere skrive et afsnit hver, men som til slut undlod at rette de passager og tekster, som forfatterne ønskede korrigeret. Da Bo Bramsen tilmed selv skrev billedtekster helt uden kendskab til lokalområdet, så blev resultatet en katastrofe.
Købes hos Helsingør Kommunes Museer (Helsingør Bymuseum)
“100 år med fingeren på aftrækkeren”
Udgivet af Espergærde Skytte Forening.
“Tikøb – Danmarks største sognekommune”
Tikøb Kommune – nu en del af Helsingør Kommune – var en spændende kommune. At kommunen hvad angår indbyggertal var Danmarks største sognekommune op til 1890, er overraskende for de fleste. Men endnu større er overraskelsen for de fleste, når det fortælles, at kommunen var Danmarks syvende største – og så selvom man indregner hovedstaden og samtlige købstadskommuner. Kommunen var tillige blandt de største hvad angår areal – og på en del områder endda foregangskommune blandt sognekommunerne i Danmark.
Bogen handler med andre ord om perioden 1842 til 1970 set ud fra et sognekommunalt perspektiv. Vi møder dem, der ledede kommunen, sognerådsmedlemmerne og embedsmændene. Hvilke beslutninger var kommunen på forkant med og på hvilke punkter var man bagstræberisk? Hvad gik godt og hvad gik galt? Hvilke goder havde borgerne – og hvilke blev man nægtet? Og så er der også historien om hvorledes en næsten samlet kommune gik imod kommunesammenlægningen i 1970 – og hvordan man tabte den strid.
UDSOLGT
“Mennesker og Huse langs Strandvejen i Skotterup”
Bogen beskriver hvert hus i Skotterup, således at man her kan se hvem der opførte huset, hvem der har ejet huset, hvordan det tidligere så ud og hvordan det ser ud i dag. I flere tilfælde er beskrivelsen udvidet med beretninger om beboerne eller om husenes arkitektur, husenes navne eller andre begivenheder på stedet.
Købes hos Helsingør Kommunes Museer (Helsingør Bymuseum eller Flynderupgaard Museet)
“Sydkysten gennem 100 år”
Bogen blev udgivet i anledning af Borger- og Grundejerforeningens 100 års jubilæum i 2004. Bogen beskriver i mange så artikler udviklingen gennem disse 100 år i de to bysamfund, som nu kaldes Espergærde og Snekkersten, men som egentlig består af mange mindre bysamfund: Mørdrup, Tibberup, Espergærde, Flynderup, Rørtang, Skotterup, Borupgaard, Snekkersten m.v. Bogen kan læses fra ende til anden, eller læseren kan nøjes med at slå ned på de emner, der interesser vedkommende mest. Og emnerne er meget forskellige: vejbelysning, skoler, idrætsforeninger, landliggere, postvæsen, hoteller, foreninger, købmænd, kendte personer, havne, spildevand, udstykninger, trafik og meget andet.
Udgivet af Borger- og Grundejerforeningen for Espergærde-Snekkersten m.v. (nu Espergærde Byforening).
“Espergærde Ungdomsskole 1963-2003”
Udgivet af Espergærde Ungdomsskole.
Rev. 22.06.2021