“Sauntehus” er ikke et slot, selvom det lanceres af det nuværende hotel som sådan

Sauntehus’ hovedbygning i 1999.

af Kjeld Damgaard

“Sauntehus” er et navn, der først opstod i 1981, da Statsanstalten for Livsforsikring købte Sauntegaards hovedbygning + et par bygninger + den tilhørende park – i alt ca 8 tdr.ld. Indtil da havde hovedbygningen (bygget i 1915 af arkitekt Gustav Bartholin Hagen) været uløseligt knyttet sammen med landsbrugsbedriften på samme sted.
I forbindelse med Statsanstaltens overtagelse af den udstykkede ejendom, blev der udarbejdet planer for en ombygning af hovedbygning samt tilbygning af en værelsesfløj til selve hovedbygningen. Det gav plads til 25 overnattende gæster. Baggrunden var, at Statsanstalten ville anvende bygningen til kursusformål og konferencecenter, og derfor ville der blive behov for indkvarteringsmuligheder for kursister og andre gæster. I perioden 1984 til 1992 var Sauntehus centrum for i alt 14 regeringskonferencer, idet den daværende Schlütter-regering anvendte stedet som samlingssted, når der var behov for at mødes udenfor Christiansborg. Men derudover var der tillige mange andre møder, konferencer, kurser m.v.
I 1995 blev Statsanstalten fusioneret med Danica Livsforsikring – og navnet var derefter Danica, som fortsatte driften af Sauntehus endnu en kort periode. Men først i 1999 solgtes ejendommen (nu med plads til 60 overnattende gæster) til “Kursuscentret Sauntehus ApS” v/ hotelejerparret Ann og Gorm Lokdam, som i forvejen

Gustav Bartholin Hagen (1873-1941), der var søn af komponist Sophus Hagen, blev oprindelig uddannet murersvend i 1894. I 1906 tog han afgangseksamen som arkitekt fra Kunstakademiet. Han udstillede sine tegninger på Charlottenborg allerede fra 1899. Hans arkitekt-karriere begyndte bl.a. med byggeriet af en ny hovedbygning til Lystrupgaard i 1907, et vandtårn i Store Heddinge (1912) og en administrationsbygning på Gothersgade 53 i København (1913). I 1914 opførte han en ny hestestald på Sauntegaard, i 1915 en ny hovedbygning samme sted, i 1916 fem nye arbejderboliger ved Saunte Bygade og i 1919 en ny kostald på Sauntegaard.
I næsten alle beretninger om Sauntegaard står at arkitekten hed Poul Hagen – der har imidlertid aldrig været en arkitekt med det navn. Poul Hagen var skuespiller!

ejede og drev fire såkaldte “slotshoteller” i Danmark. Selskabet bag slotshotellerne kaldes “Sophiendal A/S”. Efter en omfattende renovering og nymøblering, blev hotellet indviet den 1. juli 1999 under navnet “Sauntehus Slotshotel”. Her er det på sin plads at bemærke, at Sauntehus (eller Sauntegaard) aldrig har været et slot. Et slot er en anseelig bygning, som har tilhørt en fyrstelig/kongelig person eller betegnelsen på en meget anseelig herregård. Der har aldrig boet fyrstelige personer på Sauntegaard, stedet var en almindelig proprietærgård langt op i 1900-tallet og først i de allerseneste år er Sauntegaard kommet op i nærheden af herregårdsstørrelse – d.v.s. 500 tdr.land. Men ingen af delene gør Sauntehus til et slot!

Det nyindrettede hotel kunne nu byde på værelser med himmelsenge, en vinkælder, en svømmehal, billard, bordtennis og tennisbane. Desuden en restaurant med plads til 200 gæster og hotelværelser med plads til 76 gæster.

 

Sauntehus’ hovedbygning i 1999.



Rev. 20.03.2021