Hans Steffensen
– flygtningen, der blev lærer i Snekkersten

Kort med danske stednavne fra ca 1860 i Kjeld Damgaards arkiv. Kortet viser den del af Sydslesvig, som Hans Steffensen boede og arbejdede i frem til 1864.
De røde cirkler markerer de landsbyer, som Steffensen havde tilknytning til. Til venstre er Flensborg markeret.

Skolen i den slesvigske landsby Svendsby i Sørup Sogn. Her virkede Hans Steffensen som lærer i 5½ år indtil han blev jagt bort i 1864.

Brevet, dateret 6. april 1864, hvori Hans Steffensen blev afskediget – og dermed stod uden job og uden bolig – og uden udsigt til at kunne få et andet i arbejde i nærheden.

Snekkersten Skole (på nuværende Parkvej) blev opført i 1794-95 af såkaldt ”wellervande”, som man skrev dengang – d.v.s. lerstampede vægge. Det betød, at murene var op til 1 meter tykke.

Foto fra ca 1871 af den lille lærerfamilie i Snekkersten. Man ser Hans Steffensen med hustruen Anna og sønnen Christian. Sidstnævnte blev i 1891 teolog og sidenhen sognepræst forskellige steder, senest i Tryggelev-Fodslette sogn på Langeland indtil pensioneringen i 1933.

Det ældste skolefoto, der kendes fra Snekkersten Skole, er dette fra 1879 – formodentlig af ældste klasse, d.v.s. ca halvdelen af skolens elever. Hans Steffensen ses i bageste række. Desværre kender vi ikke elevernes navne, men der er jo tale om mange fiskerbørn fra hhv. Snekkersten, Skotterup og Espergærde. Børnenes sammenbidte ansigter hænger sammen med, at de p.g.a. lange lukketider i kameraet, skulle sidde stille ret længe, for at billedet ikke blev uskarpt.
Rev. 29.04.2021