Af Kjeld Damgaard

På dette kort fra 1948 er indtegnet den omtrentlige placering af landsbyens fem gårde inden udskiftningen af landsbyens jorder i 1789. Placeringen af gård nr. 5 er dog lidt usikker.
Som det gælder for de omkringliggende ejerlav, har også landsbyen Jonstrup på kanten af Esrum Sø haft en bosætningshistorie, der strækker sig tilbage til den fjerne oldtid, men desværre ved vi endnu ikke så meget om den – udover at der har været ganske mange oldtidsminder på landsbyens jorder – vidnesbyrd om et liv på stedet, som strækker sig tilbage til stenalder, bronze- og jernalder.

På Generalkvartermesterkortetfra 1824 over Jonstrup og omegn ses tydeligt adskillige markeringer af småbakker. Det er for de flestes vedkommende oldtidshøje, som endnu på den tid lå tæt på Jonstrups jorder.
give for at få lov til at bo på og drive en gård. Det meste var naturalier i form af varer som f.eks. rug, byg, smør, øksner, lam, gæs eller høns. Også landgilde i form af arbejde forekom – typisk sådan, at en fæster skulle yde et antal pløjedage eller et antal arbejdsdage i høsten. Kun en mindre del blev ydet i pengebeløb.

Den oprindelige Sandrudgaard, som siden starten af 1900-tallet er blevet kaldt Guldsmedegaard. Her fotograferet i 1936 medens stuehuset endnu var i sin gamle form. Gården ligger meget nordligt i Jonstrups ejerlav og mange tror derfor fejlagtigt, at gården hører til Saane eller Tikøb.

Brøndegaard fotograferet fra luften omkring 1960.
sisteret et sådant kort, og det ville kunne have vist os den nøjagtige placering af gårde og huse i landsbyen i 1700-tallet. Imidlertid er det muligt med nogenlunde sikkerhed at fastslå gårdenes oprindelige placering. Det kan gøres med udgangspunkt i de gamle gårdnumre, som var gældende, indtil den nuværende matrikulering blev en realitet i begyndelsen af 1800-tallet.

Søbækgaards stuehus set fra haven, år 2000.
Læg en kommentar