147A, "Kohavegaard" - Lokalhistorie for Tikøb Kommune

Go to content

Main menu:

147A, "Kohavegaard"

De enkelte ejerlav > Mørdrup > Mørdrupvej

Mørdrupvej 147A:
Kohavegaard

af Kjeld Damgaard

Bageriet

På Mørdrupvej 147A ligger - noget tilbagetrukket fra Mørdrupvejen - en landejendom, som er blevet kaldt Kohavegaard. Gården er ikke en af de oprindelige gårde i Mørdrup, men en udstykning fra Toftegaard.
Det var daværende ejer af Toftegaard Peder Svendsen og hans hustru Margrethe Pedersdatter, der efter mandens død lod den ældste søn, Hans Pedersen overtage selve Toftegaard. Den næstældste søn, Peder Pedersen, fik derimod landsbyens gamle kohave som sin jordlod i 1861.


Præcis hvornår gården blev opført er lidt uvist. Men det kan tidligst have været i 1855 og senest i 1862.


I juli 1862 lod parcellist og rugbrødsbager Peder Pedersen nemlig nyforsikre sit stuehus på sit ejendomssted. Det var et stuehus der lå med gavlene i hhv nord og syd. Huset var 25 alen langt og 11 alen dybt. Det var opført af 1-stens grundmur med fyrebindingstømmer og med stråtag. Huset var på i alt 11 fag. Heraf var de tre sydligste indrettet til bageri. Desuden var der 3 værelser med forstue, køkken og gang med trappe til loftet. Huset havde to skorstene. Værelserne var forsynet med gibslofter og med bræddegulve. Ud af 9 døre var de 5 fyldingsdøre og i de 9 fag vinduer var der store ruder. Alt i alt forsikret for 1430 rdl.


I 1869 tilkøbtes et areal fra gården Rolighed, matr. nr. 2 g. De øvrige jorder var samlet omkring gården, dog lå en del på østsiden af Nordbanen, hvorfor der indtil 1933 var en privat overkørsel lige syd for gården.

Katastrofen i 1932
Den 9. december 1932 skete imidlertid katastrofen - hele gården brændte ned til grunden.


Ilden, der blev opdaget af en tjenestedreng, opstod i stråtaget på staldlængen og bredte sig hurtigt til både stuehuset og laden. Da Tikøb Brandvæsen dukkede op var alle tre længer antændte, og slukningsarbejdet vanskeliggjordes yderligere ved at brandvæsenet kun kunne få vand fra den nærliggende mose.


En mængde mennesker strømmede til brandstedet, hvor politi fra både Helsingør og Espergærde måtte holde orden. Til gengæld lykkedes det at redde 2 heste, 4 køer, nogle grise samt en orne ud af de brændende bygninger. Desuden reddedes en del bohave. Årsagen til branden formodede man skyldets en gnist fra det forbikørende tog - der jo dengang blev ført af et damplokomotiv.

Sognefogeden
I 1939 købte afbygger Palle Fløe ejendommen, der i mellemtiden atter var genopbygget, dog ikke længere som en traditionel trelænget gård, Stuehuset og den vestre længe blev genopbygget på den gamle plads, mens den østre længe genopførtes på et areal længere mod sydøst.


Titlen ”afbygger” var betegnelsen på en person, som drev en mindre ejendom, som var udskilt fra en større ejendom. Altså en anden betegnelse for parcellist - som jo typisk også brugtes om en landbruger, der havde en ejendom større end et husmandsbrug, men ikke stor nok til at kunne kaldes en gård. På den lille gård blev markerne drevet i vekseldrift og der var et mindre dyrehold. bestående af 2 heste, 5-6 køer, 2 kvier, nogle grise og søer samt ænder, gæs og høns. Når der skulle høstes skulle der bruges tre heste foran selvbinderen, og så lånte man et hest hos naboen, som på samme måde lånte en hest til deres høst. Samarbejdet med naboerne førte bl.a. også til. at Palle Fløe sammen med Aksel Frederiksen på Kongevejen efter besættelsen købte en grå Ferguson-traktor.

Ejendomsmægleren
Palle Fløe ernærede imidlertid sig selv og sin familie ved flere erhverv. Foruden at drive landbruget på den lille gård indtil starten af 60’erne, så var han i mange år også en velanskrevet ejendomsmægler. Hans interesse for handel kom til udtryk ved denne virksomhed, som han udvidede efter sin eksamen som statseksamineret ejendomsmægler i 1942. Men derudover varetog han fra 1948 også det ærefulde job som sognefoged. En sognefoged var politimesterens medhjælper i landdistrikterne. En sognefogeds job var oprindelig at føre tilsyn med pligtarbejde, men blev senere at føre tilsyn med det lokale næringsliv, sundhedsvæsen, brandvæsen m.v. Sognefogeden kunne også forrette en borgerlig vielse, eksekutioner, udpantninger, forkyndelser og tvangsauktioner. Specielt var der for Palle Fløe meget arbejde forbundet med inddrivelse af amtsstueskatterestancer, ægteskabspapirer samt hundeskatter. I forbindelse med hundeskatten skulle hundens højde måles, idet betalingen af hundeskat varierede efter hundens størrelse. Også herreløse hunde havnede hos familien Fløe, hvor Anna Fløe ofte måtte tage sig af hunde, som skulle have mad og husly indtil de blev afhentet af ejeren eller blev aflivet. Palle Fløe stoppede som sognefoged i 1968. Han afsløstes af lærer Oluf Rask, men i 1974 nedlagdes  funktionen i det meste af Danmark.


Palle Fløe havde desuden en række tillidshverv, bl.a. var han lægdsmand i perioden 1957-68, En lægdsmand  havde til opgave at føre regnskab med til- og afgang af værnepligtige indenfor et bestemt område, kaldet et lægd. Ordningen ophørte i øvrigt pr. 1.1.1969.

Godt naboskab
Herudover var Palle Fløe lokal vurderingsformand for brandforsikringsselskabet Alm. Brand samt medlem af Ligningskommissionen i Helsingør Kommune. Han var desuden aktivt medlem af partiet Venstre og var en enkelt gang opstillet til sognerådsvalget (i 1958) - dog uden at blive valgt. Endelig kan nævnes, at han var bestyrelsesmedlem i Dansk Ejendomsmæglerforenings 2. kreds.


I øvrigt havde Palle Fløe og genboen, Vithus Lagmann Larsen igennem mange år den vane at ringe til hinanden hver aften. Men ofte blev de opmærksomme på at centraldamen i Nyrup (begge ejendomme hørte under Kvistgaard Central) hørte med på linjen. Der kunne jo være en god historie i den snak d’herrer havde med hinanden. Men det sluttede, når enten Palle eller Vithus barskt råbte i telefonen: ”Læg så på, Rita!”


I 1996 købte de nuværende ejere Kohavegaard og indrettede den bl.a. som ”hestegård”.

Kohavegaards nye stuebygning, fotograferet omkring 1940.

Kohavegaard fotograferet fra luften i slutningen af 1940’erne. I baggrunden ses hhv. Enghuset (i midten af billedet) og længst til højre, Mørdrupvej 132.

Palle Fløe i gang med regnskaberne ved spisebordet i hjemmet på Kohavegaard, ca 1955,

Anna Karen Margrethe Jensen (1902-86) var født i Toelt som datter af gårdejer Jens Jensen og hustru Dorthea Jensen. Hendes mor var en søster til gårdejer Niels Jeppe Andersen, Ærtebjerggaard i Mørdrup. Palle Fløe (1905-95) var født i Hillerød som søn trikotagehandler Christen Pedersen Fløe og hustru Anna Bolette f. Brandt. Christen Fløe havde i en periode i 1800-tallet drevet detailhandel i Helsingør, hvor han opnåede borgerskab i 1881.  Palle Fløe var uddannet ved landbruget og havde været landvæsenselev. Anna Jensen havde i sin ungdom været i huset bl.a. på Bredegaard i Nybo og på Krogenberggaarden ved Kvistgaard. Anna og Palle fik en datter, Kirsten gift Olsen. Sammen drev de i 10 år Grønnegaard i Lynge før de kom til Mørdrup. (Foto:1975).


Kohavegaards ejere:

1861-1900 Peder Pedersen
1900-1902 Christian Petersen
1902-1903 Ole Andersen
1903-1912 Poul Nielsen
1912-1923 Anders Jørgensen
1923-1930 Anna Oline Ohmeyer
1930-1934 P. D. Olsen
1934-1939 Christian Lund
1939-1996 Palle Fløe
1996-1996 Kirsten Fløe
1996-         Michala M Engelmann og Bendix B S Laxvig

2 comments

chenjinbei
2018-06-25 15:07:00
20186.25chenjinbei
hermes
roshe run
ray ban outlet
light up shoes
pandora uk
swarovski
baseball jersey
vibram five fingers
audemars piguet
true religion jeans
y-3 shoes
true religion jeans
montblanc fountain pens
mishka clothing
cheap nfl jerseys
michael kors outlet
baseball bats
dansko shoes
coach outlet
oakley canada
tod's shoes
coach factory online
longchamp handbags
true religion
ray ban
kobe 11
michael kors outlet clearance
cheap oakley sunglasses
michael kors canada
jordans
nike air force
longchamp outlet
jordan shoes
kate spade
vans shoes
nike kyrie 3
fitflop sandals
jordan shoes
mizuno running shoes
converse shoes
air max
off-white clothing
coach factory outlet online
jordan shoes
maillot de foot
asics
jordan 4
coach outlet online
supra shoes
nike epic react
fitflops sale clearance
michael kors outlet store
louboutin
polo outlet
miu miu shoes
pandora charms
adidas jeremy scott
pandora jewelry canada
huarache
nike free run
jordans
Fußballtrikots günstig
burberry canada
timberland outlet
curry shoes
polo outlet
kate spade
jordan 6
nike outlet online
supreme outlet
timberland outlet
tag heuer watches
cheap ray bans
coach outlet store online
bcbg
coach outlet online
air max 2018
new balance
bvlgari rings
maglie calcio a poco prezzo
beats by dre
air max
balenciaga shoes
oakley sunglasses
juicy couture outlet
cheap nfl jerseys
nike free run
supreme paris
red bottom shoes
asics running shoes
nike uk
new balance sandals
valentino shoes
prada outlet online
michael kors handbags sale
jordan 8
nike flip-flops
ralph lauren polo shirts
ralph lauren
jordan 5
jordan xx9
wholesale nfl jerseys
louboutin
birkenstock outlet online
adidas outlet store
camisetas de futbol replicas
oakley sunglasses wholesale
tory burch
balenciaga shoes
fitflop sandals
air huarache
coach outlet
mulberry handbags
nike air max
"nfl jerseys
"
longchamp handbags
coach
mlb jerseys
ray ban sunglasses
kate spade outlet
nike shoes for men
coach handbags
nike lunarglide
kate spade handbags
nike sb
givenchy handbags
oakley sunglasses
ray ban sunglasses
basketball shoes
burberry outlet store
nike outlet
ferragamo
converse shoes
michael kors outlet
air max 97
cheap nfl jerseys
louboutin
nhl jerseys
true religion jeans
polo ralph lauren
nike blazer
under armour outlet
ralph lauren
air max 1
ray ban sunglasses
birkenstock sandals
ray ban sunglasses cheap
breguet watches
stussy hoodie
michael kors handbags
ferragamo shoes
kate spade outlet online
belstaff jackets
air jordan
coach outlet online
air max 2017
air jordan
coach factory outlet
adidas wings
soccer shirts
undefeated shoes
cheap nhl jerseys
beats by dre
coach handbags
converse uk
coach outlet online
air max
fitflops
air jordan 14
louboutin
stuart weitzman shoes
yeezy shoes
columbia sportswear
gucci slides
nike outlet
tory burch bags
oakley sunglasses
nike shox
adidas shoes
ralph lauren
manchester united jersey
adidas slides
carnival shoes
ralph lauren
nfl jerseys wholesale
ray ban sunglasses
michael kors handbags
swarovski jewelry
nike shoes
coach factory outlet
michael kors outlet
nike tennis
jordan 1
bottega veneta
adidas nmd
hermes kelly bag
nike free
maillot de foot pas cher
ralph lauren
adidas flip flops
pandora charms
michael kors handbags
cartier jewelry
coach outlet store online clearance
pandora jewelry
coach outlet online
christian louboutin outlet
tory burch uk
manolo blahnik shoes
marc jacobs
links of london
coach factory outlet
adidas ultra boost
ralph lauren uk
balenciaga sandals
polo ralph
nike blazer
suicoke sandals
herve leger dresses
jordan
adidas nmd
scarpe mbt
jordan 12
adidas outlet
tory burch outlet
malone souliers mules
ralph lauren uk
nike roshe
timberland boots
hermes birkin bag
christian louboutin outlet
michael kors outlet
longchamp
cheap soccer jerseys
coach
nike shoes
hollister outlet
nike revolution
nike outlet store
alexander mcqueen shoes
jordan 3
ralph lauren outlet
hermes outlet
red bottoms
kate spade
michael kors handbags
ralph lauren
mbt shoes
ray ban
mk purse
rolex watches
ray ban
nike cortez
timberland boots
air jordan 11
flip-flops
kate spade
prada handbags
flip-flops
ralph lauren outlet
nike presto
michael kors outlet
jordan retro
coach outlet store
air max 90
cheap mlb jerseys
coach factory outlet online
cheap nfl jerseys
running shoes
camisetas de futbol baratas
maglie calcio
tory burch outlet
breitling watches
pandora jewelry canada
coach outlet
burberry outlet online
longchamp
mac cosmetics
nike mercurial vapor
mcm bags
nike uk
pandora jewelry
puma fenty sandals
air jordan
coach factory outlet
prada
ralph lauren
true religion jeans
adidas stan smith
kobe 12
fingerlings monkey
lebron 15
mont blanc pens
fussball trikots
dolce and gabbana
cheap jerseys
air jordan
supreme
coach outlet
michael kors outlet
jordan pas cher
yeezy 500 blush
michael kors
puma slides
louboutin outlet
van cleef & arpels jewelry
adidas superstar
fitflops outlet
burberry outlet
polo outlet
wedding shoes
adidas stan smith
vans shoes
longchamp outlet
oakley sunglasses
cheap soccer jerseys
prada handbags
cheap nba jerseys
nike free
air jordan
michael kors taschen
michael kors outlet store
true religion jeans
adidas yeezy 350
air max
christian louboutin
pandora outlet
prada bags
air max 95
cheap ray ban sunglasses
fila sneakers
harden vol 1
birkenstock
michael kors outlet online
celine outlet
ralph lauren uk
oakley vault
air max plus
michael kors handbags
cheap jordan shoes
ralph lauren
balance shoes
adidas yeezy
kevin durant shoes
coach outlet online
adidas uk
longchamp
hermes uk
supreme uk
christian louboutin
adidas outlet store
soccer jersey
christian louboutin shoes
superdry clothing
adidas football boots
timberland boots
michael kors uk
jordans
nike outlet
air force 1
barcelona jersey
harden vol 2
cheap michael kors bags
ferragamo outlet
dior handbags
nike tn
snapbacks wholesale
flops
mont blanc
nfl jerseys
jordan
nfl jerseys
cheap mlb jerseys
jimmy choo shoes
nike outlet store online
oakley sunglasses
nike factory outlet
off-white clothing
air max 270
cheap replica watches
giuseppe zanotti shoes
nike dunks
coach outlet online
20186.25chenjinbei
yaoxuemei
2018-06-27 04:56:58
yaoxuemei20180627pandora jewelry
moncler jackets
rolex watches
prada outlet
pandora jewelry
coach factory outlet
converse
pandora jewelry
coach outlet online
ralph lauren uk
canada goose outlet
coach factory outlet
pandora charms
coach outlet online
coach outlet online
ralph lauren outlet
coach outlet
michael kors handbags
polo ralph lauren
michael kors outlet
cheap ray bans sunglasses
michael kors handbags
michael kors outlet
moncler jackets
christian louboutin outlet
canada goose jackets
true religion outlet
coach outlet
michael kors outlet clearance
ugg outlet
polo ralph lauren
canada goose outlet
mbt shoes
uggs outlet
michael kors outlet
pandora charms
puma outlet
adidas nmd
uggs outlet
pandora outlet
polo ralph lauren
ed hardy clothing
giuseppe zanotti outlet
adidas nmd
coach outlet
michael kors outlet
coach outlet
michael kors outlet
mbt shoes
michael kors outlet
ralph lauren outlet
kate spade outlet
giuseppe zanotti outlet
pandora outlet
michael kors outlet
lunette ray ban
air max 90
michael kors outlet
kate spade outlet
nfl jerseys
polo ralph lauren
manolo blahnik outlet
pandora jewelry
ray ban sunglasse
ferragamo shoes
ugg boots
nike shoes
adidas yeezy
mbt shoes
michael kors outlet
oakley sunglasses
adidas yeezy
coach outlet
coach outlet
longchamp outlet
polo ralph lauren
lebron james shoes
pandora outlet
mcm handbags
air jordan retro
ugg outlet
mulberry handbags
kate spade outlet
michael kors handbags
pandora charms
uggs outlet
coach outlet
polo ralph lauren
michael kors uk
coach outlet
mulberry handbags
michael kors outlet
kate spade outlet
off white clothing
prada outlet
air max 90
coach outlet canada
polo outlet
christian louboutin shoes
coach outlet online
ralph lauren outlet
yeezy boost 350
pandora outlet
nike shoes
hermes birkin
nike shoes
oakley sunglasses wholesale
michael kors outlet
lacoste outlet
air jordan 4
oakley sunglasses
ralph lauren polo
canada goose jackets
fred perry polo
pandora jewelry
superdry clothing
michael kors outlet
christian louboutin outlet
nhl jerseys
nike air max
polo ralph lauren
kobe bryant shoes
uggs outlet
polo outlet
canada goose outlet
ray ban sunglasses
uggs canada
pandora jewelry outlet
michael kors outlet
cheap mlb jerseys
mont blanc pens
uggs outlet
coach outlet
true religion jeans
cheap jordans
pandora charms
coach outlet
fitflops sale clearance
mont blanc pens
pandora charms
ugg outlet
polo outlet
coach outlet
nike huarache
polo ralph lauren
air jordan shoes
kate spade outlet
Back to content | Back to main menu